Computer4music

 

     ...musikoplevelser i høj kvalitet med computer

 

Mail: info@computer4music.com Telefon: 6061 2496

 
 

                        Computer4music i Berlingske:  "Internettet vitaliserer kulturen" 

 

 

 

 
 

Musik & computer

 

Hardware

Afspilning

Filformat & musik

DSP

 

Kontakt & services

 

 

 

Computer  


 

Computeren kan helt erstatte CD-spilleren i stuen med husets bedste stereoanlæg. I denne situation er det ofte en fordel at dedikere en computer til funktionen som musikafspiller, da den så altid er på plads og klar til brug. Det er irriterende at skulle rode med ledninger eller apparatur hver gang, der skal spilles musik.

Afspilning af musik er ikke en særligt krævende opgave for nogenlunde moderne computere, hvor processorerne er dimensioneret efter fordringsfuld kontorsoftware, computerspil og billedbehandling. De væsentligste krav til computeren er derfor:

 1. Computeren skal være støjsvag.

  Afspilning af musik ved lavt lydniveau må ikke generes af støj fra harddisk eller blæser. Svage passager i musikken kan blive decideret spoleret af generende computerstøj.

  Løsning. Test støjniveauet fra computeren ved at sidde i sædvanlig lytteposition uden at spille musik. Hvis der er tydeligt hørbar støj, vil lyden sandsynligvis også i det lange løb være generende under musiklytning. I særligt følsomme situationer kan en netbook uden blæser og harddisk vælges - den er helt lydløs. Eksperimenter eventuelt med en forhåndenværende computer som udgangspunkt, så egen irritationstærskel kan findes.
  Eventuelt kan computeren placeres i et andet rum og fjernstyres fra lytterummet, se muligheder for fjernbetjening.
   

 2. Computeren skal have minimum 2 USB-stik.

  Når der skal tilsluttes en DAC vil den sikkert blive forbundet via USB. Skal lagringskapaciteten udvides med en ekstern harddisk, vil den sikkert også blive forbundet med USB. Både ekstern harddisk og DAC vil ofte kræve at blive forbundet direkte til computerens USB-stik, så der bør være minimum 2 stik indbygget i computeren. Derudover er det altid rart at have et ekstra ledigt USB-stik til rådighed.

  Andre muligheder for at forbinde computer og DAC eller stereoanlæg omtales under forbindelsesmuligheder.
   

 3. Computeren skal have tilstrækkelig lagerplads til musik

  Et par hundrede CD'er fylder ca. 100 GB på harddisken, hvilket dog kan reduceres til ca. 60 GB i let komprimeret FLAC-format. I lydkvaliteter over CD vil pladsbehovet ofte være ca. 3 gange større, og i nogle tilfælde endnu mere. Pladsbehovet afhænger af filtypen og selvfølgelig mængden af musik. Hvis der skal opbevares en større musiksamling på computeren vil den indbyggede harddisk ofte være for lille.

  Løsning. Anskaf en ekstern harddisk, der forbindes med USB til computeren. Vælg gerne en harddisk, der forsynes med strøm fra USB-stikket. De er i regelen mere lydløse end harddiske med separat strømforsyning. En sådan ekstern harddisk på 1 TB har plads til ca. 3000 CD'er i let komprimeret FLAC, og den koster omkring 500 kr. De eksterne harddiske fås også i endnu større udgaver. Som en ekstra bonus er lydkvaliteten fra en ekstern haddisk bedre end fra en indbygget traditionel harddisk

I praksis opfylder de fleste bærbare computere betingelserne. En ældre computer, der er blevet for svag til anden brug, kan ofte anvendes som musikafspiller, blot skal den have Windows XP eller nyere som operativsystem. Linux og MAC er selvfølgelig også en mulighed.

Stationære computere vil ofte støje for meget til at være anvendelige til musikafspilning, men nogle er selvfølgelig OK til denne brug. I så fald skal der enten opsættes en computerskærm eller fjernsynsskærmen skal tilsluttes computeren.

Sikkerhedskopiering
En velvoksen musiksamling på computeren består af nogle hundrede rippede CD'er og en mængde musik indkøbt og downloaded fra internettet. Hvis uheldet skulle være ude, så harddisken afgår ved døden, vil den lagrede musik være praktisk taget umulig at redde. Det er selvfølgelig muligt at rippe CD'erne igen, og oftest kan den downloadede musik hentes gratis igen hos sælgeren. MEN det er et stort og unødvendigt arbejde.

Løsningen er sikkerhedskopiering. Anskaf en ekstra harddisk og gør det til en god vane at sikkerhedskopiere jævnligt. Det tager ikke lang tid, hvis der benyttes en metode, så kun nye eller ændrede filer kopieres. Der findes gode programmer til dette, som danner en fuldt funktionsdygtig kopi af den primære harddisk. Det kan virke lidt besværligt, men ved samme lejlighed kan der uden ekstra besvær kopieres digitale fotos, e-malis og vigtige dokumenter. Derved sikres hele husstandens beholdning af digitale originaler, hvilket der mange steder er behov for.

Bliver man rigtig "bidt" af sikkerhedskopiering, kan der tages en ekstra sikkerhedskopi, som opbevares på arbejdspladsen, i sommerhuset eller andetsteds på geografisk afstand af hjemmet. Så er man sikret mod brand og andre middelsvære katastrofer.