Computer4music

 

     ...musikoplevelser i høj kvalitet med computer

 

Mail: info@computer4music.com Telefon: 6061 2496

 
 

                        Computer4music i Berlingske:  "Internettet vitaliserer kulturen" 

 

 

 

 
 

Musik & computer

 

Hardware

Afspilning

Filformat & musik

DSP

 

Kontakt & services

 

 

 

 
Afspilning
Intro
Software
Fjernbetjening
 

 

Fjernbetjening  


Den generelle opstilling for computer og stereoanlæg er vist tidligere:

Her forudsættes, at volumenkontrollen findes i stereoanlægget eller eventuelt i en DAC kombineret med for-forstærker.

Styring af afspilning foregår på computeren. Det gælder start/stop af afspilning, udvælgelse af nyemusiknumre etc. Det er for mange helt acceptabelt, at dette foregår på en computer opstillet i nærheden af forstærker og det øvrige stereoanlæg. Det svarer til, at man skal bevæge sig hen til en CD-spiller for at skifte CD. I nogle situationer kan det imidlertid være både bekvemt og give adgang til yderligere informationer, hvis der er etableret en fjernbetjeningsmulighed.

Typer af fjernbetjening:

 1. Mobiltelefon / iPad eller lignende kan også anvendes til at styre computeren. Herunder har Computer4music afprøvet både android smartphone og iPad på præcis samme vis som nævnt under bærbar computer ovenfor. Den teknologiske udvikling sker meget hurtigt på dette punkt, og den særligt interesserede kan prøve sig frem med sit eget udstyr.
   
 2. Fjernbetjening til Windows Media Center kan kommunikere med nogle software-afspillere. Fx. indeholder jRiver en learning mode, hvor man kan programmere knapperne på en fjernbetjening til at udføre bestemte funktioner.
   
 3. Bærbar computer, f.eks. en helt lydløs netbook, kan anvendes til at overtage styringen af den afspillende computer. Den lille netbook kan via trådløst netværk vise den afspillende computers skærm, og kontrollen af den afspillende computer foregår med netbookens tastatur og mus. Computer4music har virkeligt gode erfaringer med at anvende det gratis program Teamviewer til dette formål. 

  På netbook'en kan der samtidig følges med i informationshæfte og sangtekster. Denne løsning giver desuden alle en selvstændig computers muligheder for at surfe på nettet, se vejrudsigten, checke mails, søge yderligere informationer om musik og kunstnere mens der spilles.

  Hvis denne løsning vælges, kan den afspillende computer placeres i et andet rum, og USB-ledningen føres til DAC'en gennem et hul i væggen. Det er således muligt helt at undgå støjgener ved anvendelse af en netbook uden blæser og harddisk.
   
 4. Mus og tastatur er især i trådløs udgave brugbart til at styre den afspillende computer på afstand. Ingen af delene pynter dog på et sofabord.

  Da computerskærmen er på stor afstand opstår der vanskelighed med at kunne se de detaljerede informationer på skærmen. Dette kan løses på to måder. Enten overføres computerskærmens billede til en TV-skærm, der er stor nok til at kunne navigere mus/tastatur. Dette kan med lidt træning fungere udmærket. I tilgift får man ad denne vej mulighed for på TV-skærmen at læse CD'ens informationshæfte incl. sangtekster, der ofte følger med som PDF-udgave ved downloaded musik.
  En anden mulighed er at supplere den anvendte afspilningssoftware med et udvidelsesprogram, som viser information om den spillende CD i så stor størrelse, at det er muligt at navigere med musen på afstand. Dette hjælper selvfølgelig ikke på muligheden for at læse teksthæfte eller finde ny musik.
   
 5. Lang USB-ledning. Dette er ikke en egentlig fjernbetjening, da man har den afspillende computer foran sig. Hvis dette er en lille og meget støjsvag bærbar computer kan den måske accepteres på et sofabord, eventuelt kan computeren stilles på en hylde under bordet.
  USB-ledningers maksimale længde opgives ofte til 5 meter, men mange rapporterer problemfri brug af 10 meter lange ledninger. Endelig findes der trådløse USB-forbindelser, men erfaringer med lydkvaliteten af disse er meget varierende.
   

Det er individuelt, om man ønsker at eksperimentere med de nævnte muligheder. Det er ikke nødvendigt for at kunne spille musik i høj kvalitet fra computer, men på den anden side er det omkostningsfrist, hvis man har standardkomponenter, såsom USB-ledninger, trådløse mus, en netbook eller smartphone ved hånden.