Computer4music

 

     ...musikoplevelser i høj kvalitet med computer

 

Mail: info@computer4music.com Telefon: 6061 2496

 
 

                        Computer4music i Berlingske:  "Internettet vitaliserer kulturen" 

 

 

 

 
 

Musik & computer

 

Hardware

Afspilning

Filformat & musik

DSP

 

Kontakt & services

 

 

 

Fremtidssikring  


 


 

Indenfor IT-verdenen vil mange gerne love fremtidssikring, men efterhånden tror ingen for alvor på det. Der er også den sandhed, at ingen kan forudsige teknologier, brugsmønstre og udbud af musik 10 år frem i tiden. Indkøbt god musik skal derimod stadig kunne afspilles om 10 år. Fremtidssikring bør blandt andet tage udgangspunkt i maksimal fleksibilitet i forhold til at kunne tilpasse sig og følge med i de  forandringer, der vil ske - også fremover.

Ved valg af filformat skal man som trin 1 tage stilling til, om det pågældende format dækker de umiddelbare behov. Elementer af disse overvejelser findes i de to foregående afsnit om lydkvalitet og tags. Desuden er det praktisk at vælge et filformat, som er almindeligt for download af filer i høj kvalitet fra internettet.

Et element i i at sikre sig fleksibilitet for fremtiden er at undgå at anvende filformater kontrolleret af et enkelt firma. Herved undgås afhængighed af et enkelt firmas politik for opdateringer af filformater og afspillere mv. Et eksempel på dette problem er Microsofts vedvarende opdateringer af filformater for tekstbehandling og regneark, som medfører uhensigtsmæssigheder for millioner af brugere over hele verden, og som tvinger brugere ind i en uønsket opdateringsspiral. Af disse grunde bør det overvejes bør det overvejes en ekstra gang inden brug af filformater for visse almindeligt anvendte medieafspillere som iTunes og Windows Media Player, da de er kontrolleret af henholdsvis Apple og Microsoft.

Endelig må det på det bestemteste anbefales at undgå køb af musik med kopibeskyttelse under en hvilken som helst form. Kopibeskyttelsen vil før eller senere give problemer i forbindelse med backup eller udskiftning af computer. Se nærmere under næste punkt.

Et oplagt valg af hensyn til fremtidssikring er at basere sin musik i høj kvalitet på FLAC, der er et "open source" filformat, som i dag er det mest udbredte til musik i CD-kvalitet og opefter. Netop fordi FLAC er et meget udbredt open source filformat kan man være ret sikker på, at der også fremover vil være muligheder for at afspille eller eventuelt konvertere sin musik til andre formater, der måtte opstå en gang i fremtiden.